Troonzetels Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima der Nederlanden bij inhuldiging

Tijdens de inhuldiging in De Nieuwe Kerk op 30 april 2013 zullen HH.MM. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima der Nederlanden plaatsnemen op vergulde armstoelen uit 1901. De stoelen maken deel uit van een ameublement dat H.M. Koningin Wilhelmina der Nederlanden destijds cadeau kreeg ter gelegenheid van haar huwelijk met Z.H. Hertog Heinrich van Mecklenburg, Vorst van Wenden, Schwerin, Ratzeburg, Graaf van Schwerin, Heer van de landen Rostock en Stargard, de latere Z.K.H Prins Hendrik der Nederlanden.

Overeenkomstig de Lodewijk XIV-stijl hebben de armstoelen een brede zitting en een rechte rugleuning. De meubelen werden gemaakt door de firma H.E. Jansen & Zonen te Amsterdam en de bekleding werd uitgevoerd door eenentwintig Amsterdamse vrouwen en meisjes die het ameublement aan Koningin Wilhelmina cadeau deden.

Sinds 1902 staan de meubelen in Paleis Het Loo. De armstoel verwierf in circa 1912 de status van troonzetel toen deze onderdeel uitmaakte van het staatsieportret van Koningin Wilhelmina. Voor de inhuldiging van Koning Willem-Alexander zijn de armstoelen opgeknapt. De oorspronkelijke geborduurde bekleding was niet meer geschikt voor gebruik en is vervangen door een goudkleurige Italiaanse zijden damast. Hierop geappliqueerd is het rijkswapen afkomstig van een bestaande stof, identiek aan de bekleding van de stoelen van Koningin Beatrix en Prins Claus in 1980.

De vier vergulde ceremoniële zetels, waarop H.K.H. Prinses Beatrix, H.K.H. de Prinses van Oranje (Prinses Catharina-Amalia), H.K.H. Prinses Alexia en H.K.H. Prinses Ariane zullen plaatsnemen, zijn afkomstig uit het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ze zijn bekleed met zijden chenille velours met gouddraad. De armstoelen zijn in 1808 geleverd door Joseph Cuel en gewoonlijk opgesteld in de Troonzaal.

De troonzetels van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn van 7 mei tot en met 16 juni 2013 te bezichtigen in Paleis Het Loo. Daar zijn onder andere ook de inhuldigingsmantel en de regalia te zien.

Bron: RVD

Dit bericht werd geplaatst in Abdicatie Koningin Beatrix der Nederlanden en inhuldiging Koning Willem-Alexander der Nederlanden, Nederland en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.