Tentoonstelling troonwisseling

Het Koninklijk Huisarchief toont met de tentoonstelling over de troonwisseling afbeeldingen van attributen die gerelateerd zijn aan de troonswisseling.

5 rijkszwaard 1840 verkleind

Het rijkszwaard symboliseert de macht. Het gevest is verguld en versierd met stenen van geslepen glas. Het zwaard is 1,38 m lang en geleverd door de firma P. Mansvelt & Zoon uit Den Haag. De greep van het zwaard en de schede zijn bekleed met paars fluweel door de firma Van Meerbeke te Brussel.

Tijdens de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898 werd het rijkszwaard gedragen door generaal Karel van der Heijden, voormalig gouverneur van Atjeh.

© Koninklijk Huisarchief, foto: Ben Grishaaver (Universiteit Leiden)

4 rijksappel 1840 verkleind

De rijksappel symboliseert het grondgebied van het koninkrijk. De hoogte van de rijksappel is 24 cm en de doorsnede 15,5 cm. De Haagse firma H.A. de Meyer & Zoon vervaardigde de rijksappel  in 1840 van verguld zilver. De versiering bestaat uit blauwe en rode steentjes.

© Koninklijk Huisarchief, foto: Ben Grishaaver (Universiteit Leiden)

3 scepter 1840 verkleind

De scepter staat symbool voor het gezag. Dit exemplaar is in 1840 gemaakt van verguld zilver door de Haagse firma H.A. de Meyer & Zoon. De lengte is 81 cm.

© Koninklijk Huisarchief, foto: Ben Grishaaver (Universiteit Leiden)

2 kroon 1840 verkleind

De kroon symboliseert de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden en de waardigheid van het staatshoofd. Deze kroon is in 1840 gemaakt naar ontwerp van T.G. Bentvelt (1782-1853) van de firma A. Bonebakker & Zoon te Amsterdam. De kosten voor de kroon bedroegen in 1840 ƒ 1400,- . De kroon is 23,5 cm hoog en op het breedste deel 31 cm in doorsnede.

© Koninklijk Huisarchief, foto: Ben Grishaaver (Universiteit Leiden)

sc 0414 download

Dit inhuldigingsportret van H.M. Koningin Wilhelmina met de koningsmantel werd geschilderd door Thérèse Schwartze (1851-1918) in 1898. De kunstenares gebruikte hiervoor een fotoportret dat H. Kameke op 18 februari 1897 vervaardigde.

© Koninklijk Huisarchief, foto: Ben Grishaaver (Universiteit Leiden)

1 regalia1840 download verkleind

De regalia of rijksinsigniën zijn heraldische tekenen van de rang van de Koning en het Koninkrijk der Nederlanden: kroon, scepter, rijksappel, rijkszwaard en rijksbanier. De regalia liggen tijdens de inhuldiging in de Nieuwe Kerk op de zogenaamde credenstafel, of ze worden meegedragen in de stoet en vastgehouden door twee personen ter weerszijden op het podium in de Nieuwe Kerk. De regalia die bij de inhuldiging op 30 april aanstaande gebruikt worden, zijn vervaardigd in 1840. In dat jaar gaf Koning Willem II opdracht nieuwe regalia te maken voor zijn inhuldiging. Sindsdien zijn ze bij elke inhuldiging gebruikt: in 1849, 1898, 1948 en 1980.

Dit is een gelegenheidscompositie. Op 30 april liggen kroon, scepter en rijksappel op de credenstafel, naast de Grondwet en -nu voor het eerst- het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Het rijkszwaard en de rijksbanier liggen daar dan niet bij.

© Koninklijk Huisarchief, foto: Ben Grishaaver (Universiteit Leiden)

Bron: RVD

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Abdicatie Koningin Beatrix der Nederlanden en inhuldiging Koning Willem-Alexander der Nederlanden, Nederland en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.